Λίστα αντικειμένων
Κύριε Υπουργέ,
Καταρχάς συγχαρητήρια για τα νέα σας καθήκοντα και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας!
Το ότι προέρχεστε από τον επιχειρηματικό χώρο, πιστεύω προσωπικά ότι αυτό είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο συγκεκριμένο υπουργείο (ιδιαίτερα αυτή την εποχή), καθώς και για όλους τους επαγγελματίες της χώρας!
Ωστόσο βεβαίως, αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη!
Δίχως να θέλω να κλέψω πολύ από τον χρόνο σας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, ενίοτε θα απευθυνόμαστε στο υπουργείο σας και σε εσάς προσωπικά, όπως άλλωστε κάναμε και με τους προκατόχους σας για κάποια σοβαρά θέματα, ελπίζοντας πάντα ότι οι παρεμβάσεις μας θα βοηθούν στο δύσκολο έργο σας.
Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν θα διστάσουμε ποτέ να καυτηριάσουμε τα όποια λάθη και παραλείψεις σας (αν βεβαίως αυτό μας το επιβάλλουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις), αλλά να είστε τουλάχιστον σίγουρος ότι τα κριτήρια μας δεν θα είναι ποτέ ιδιοτελή και κομματικά, αλλά πάντα θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου!
Μετά τα ως άνω παρακαλώ πολύ επιτρέψατε μας να προχωρήσουμε στις κάτωθι προτάσεις μας, που θα μπορούσαν με την εφαρμογή τους να προσφέρουν καλό σε όλους μας! Και είναι οι εξής:
α) Η άμεση διαγραφή δια νόμου (που θα ισχύει για όλα τα δάνεια των πολιτών και με αναδρομική ισχύ), αυτού του περιβόητου ληστρικού και παραβατικού όρου των τραπεζών που αφορά τους ''τόκους υπερημερίας'' που επιβάλουν οι τράπεζες στους ανήμπορους πάντα να αντιδράσουν και να αμυνθούν δανειολήπτες!
β) Nα προταθεί στην συγκεκριμένη ρύθμιση να συμπεριληφθούν όλων των τύπων τα δάνεια έως και τα προσωπικά, γιατί όλα διατέθηκαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση και σήμερα οι όποιοι δανειολήπτες αδυνατούν πραγματικά να τα πληρώσουν (φυσικά εννοούμε τα δάνεια των μικρομεσαίων και απλών πολιτών).
γ) Επικρατούσα άποψη προκειμένου να γίνει πιο προσιτή η συμμετοχή των δανειοληπτών στην ρύθμιση και για να μειωθούν τα ποσά των δόσεων γιατί ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες δόσεις και υποχρεώσεις τους, είναι να ψηφιστεί η πλήρης διαγραφή των έως σήμερα τόκων. Ωστόσο αν αυτό για κάποιους λόγους, ίσως εξωγενείς, δεν είναι εφικτό να γίνει, τουλάχιστον θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα το 70-80% αυτών για να αποφευχθεί η όποια μετέπειτα εμπλοκή λόγω οικονομικής αδυναμίας των συμμετεχόντων!
Επίσης το προτεινόμενο επιτόκιο της ρύθμισης είναι πολύ υψηλό και πρέπει να αλλάξει, έστω και αν υπολείπεται αρκετά του προηγούμενου, γιατί το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ. είναι σήμερα 0,05% και μπορούμε ως χώρα με αυτό να χρηματοδοτηθούμε για να βοηθηθούν πραγματικά όλοι οι μικρομεσαίοι!
δ)Τέλος, τι τεράστιο λάθος ήταν αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης!!!
Πως είναι δυνατόν οι τράπεζες να είναι αυτές που θα μπορούν ανεξέλεγκτα να αποφασίζουν για τις ζωές των πολιτών της χώρας;
Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να περιμένει από την κυβέρνηση της χώρας του τις εξαγγελίες της ρύθμισης των δανείων του, στηρίζοντας σε αυτές όλες τις ελπίδες του για να υπάρξει την επόμενη ημέρα και το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του μεταφέροντας τελευταία στιγμή τις ευθύνες και το βάρος των αποφάσεων στις τράπεζες, αυτόν τον αμφισβητούμενο μονίμως και πολλαπλώς διαβρωμένο και υπό εισαγγελική έρευνα φορέα;
Πώς είναι δυνατόν μόνες τους οι τράπεζες δίχως κάποιον έλεγχο και ένα συγκεκριμένο εφαρμοστικό πλαίσιο της κυβέρνησης, να μπορούν ανεξέλεγκτα να επιλέγουν και να απορρίπτουν όσους και όποιους θέλουν να συνεργαστούν θέτοντας τους όποιους εκβιαστικούς όρους θέλουν αυτοί, κάτι που άλλωστε έκαναν έως σήμερα διαλύοντας τους επαγγελματίες και τον κοινωνικό ιστό της χώρας;
Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να επέμβετε και να το αλλάξετε άμεσα!
Αυτές οι ομάδες των ανθρώπων θα αποφασίζουν ως φορείς για το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του τόπου;
Αυτοί δεν είναι που παίρνουν τα χρήματα της Ε.Κ.Τ με 0,05% και 1,70% και των Ελλήνων καταθετών με 1,50% και τα δίνουν στους πελάτες τους με επιτόκια από 7% έως 19%; Αυτές δεν ιδιοποιήθηκαν τα λεφτά του λαού με χίλιους δυο τρόπους, όταν τα μοίρασαν μεταξύ τους και με τους ημετέρους τους, όπως και με τους πολιτικούς και τα κόμματα, παίρνοντας ομήρους πολίτες και επιχειρήσεις καταστρέφοντας τους την ζωή με τους διάφορους παραβατικούς όρους που τους έβαλαν να υπογράψουν στις συμβάσεις τους, μη μπορώντας να αρνηθούν εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία τους για να τους δώσουν τα δάνεια τους;
Είναι δυνατόν για άλλη μια φορά να παραδίδεται ένας λαός ως πρόβατο προς φύλαξη σε μια αγέλη λύκων;
Κύριε Υπουργέ, επίσης αν ήθελαν οι πολίτες τους τραπεζίτες ως κυβέρνηση, δεν θα πήγαιναν στις κάλπες να ψηφίσουν κόμματα, αλλά τράπεζες!
Μετά όλα τα ως άνω, παρακαλώ κρίνετε τι πρέπει να κάνετε για τους επαγγελματίες και τον Λαό και πράξτε κατά συνείδηση!
Με εκτίμηση
Β. Αναγνώστου
www.manifesto.com.gr 4-11-2014
(Το παρόν εστάλη προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς και την Γ.Γ.Δημοσίων Εσόδων. Επίσης προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός Χ.Α και σε κάποια κόμματα εκτός Βουλής, όπως και προς όλα τα Μ.Μ.Ε.
Εστάλη επίσης προς όλες τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων.)