Loading...


Κανείς δεν κατάλαβε πραγματικά τι συνέβη χθες με τις τράπεζες, γιατί αν όντως είχαν καταλάβει τα ΜΜΕ τι ακριβώς έγινε, θα ‘πρεπε σήμερα να το είχαν πρώτο θέμα. Ένα θέμα διπλής διάστασης που αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα της ύπαρξης της σημερινής κυβέρνησης στον θώκο της εξουσίας!!!

    
     Εδώ συμβαίνουν πλέον απίστευτα πράγματα. Χθες η κ. Ντανιέλ Νουί η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM της ΕΚΤ, ο δαίμονας και κυνηγός όλων των δεινοπαθούντων ‘’κόκκινων’’ δανειοληπτών της Ευρώπης, υπεύθυνη της χάραξης και της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ε.Ε. (των NPLs), προέβη σε αυστηρότατες συστάσεις προσωπικά προς τον διοικητή της ΤτΕ  κ. Στουρνάρα και προς όλους τους τραπεζίτες της χώρας καταλογίζοντας τους ευθύνες για ολιγωρία και μη εφαρμογή των εντολών της και συγκεκριμένα:                                         
     Θα ‘πρεπε από πέρυσι να έχουν εκτελέσει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα της εκκαθάρισης των προβληματικών στεγαστικών δανείων όπως τους είχε ζητηθεί, προχωρώντας σε ευρεία εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου για «σπάσιμο» και κούρεμα των δανείων κάτι που απέφυγαν να κάνουν για προφανείς και ιδιοτελείς λόγους, με αποτέλεσμα την μη απομείωση των δανείων!

    
     Μια εφαρμογή ενός μέτρου το οποίο προσεγγίζει το πρόβλημα με βάση δύο κυρίως «οδηγούς»: Πρώτον τη σημερινή αξία του ακινήτου και δεύτερον το τρέχον εισόδημα του δανειολήπτη. Ανάλογα με την αξία του ακινήτου και τις δόσεις που θα μπορεί να πληρώνει ο δανειολήπτης, ένα μέρος του αρχικού δανείου θα «σπάει» και θα «παγώνει» και το δεύτερο κομμάτι του δανείου θα μπαίνει σε ένα νέο πρόγραμμα εξόφλησης. Αν ο δανειολήπτης πληρώσει αυτό το μέρος του δανείου στο σύνολό του, το «παγωμένο» τμήμα θα διαγράφεται ολοσχερώς (κούρεμα 50%)!

    
     Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαλείο “split and freeze” («διάσπαση και πάγωμα»), το οποίο περιλαμβάνεται στα διαθέσιμα εργαλεία αντιμετώπισης προβληματικών δανείων της λίστας που έχει δεχτεί να καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί άμεσα και με μαζικό πλέον τρόπο από τις τράπεζες πρώτα στα δάνεια με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.                              
     Ωστόσο κατά πληροφορίες μας, αυτό θα επεκταθεί σύντομα σε όλους τους τύπους των ‘’κόκκινων’’ δανείων, καθώς είναι αποδεκτό πλέον από όλες τις πλευρές ότι αυτά είναι αδύνατον να αποπληρωθούν!!!

     Υπάρχει όμως και μια δεύτερη διάσταση του θέματος άκρως σοβαρή, που αποδεικνύει την ορθότητα των  θέσεων  μας σε σχέση με τις ευθύνες και τις κατηγορίες που απευθύνουμε εναντίον των κυβερνώντων και ενίοτε κατά του τραπεζίτη της ΤτΕ και κάθε τραπεζίτη της χώρας!!!                   
     Είναι η ανίερη κι ανάλγητη στάση τους απέναντι στους δανειολήπτες και η συγκεκριμένοι πράξη προδοσίας τους, να αρνούνται επί 3 συναπτά έτη προκλητικά το αυτονόητο όσο και δίκαιο αίτημα τους, να προηγούνται των φαουντ της εξαγοράς των δανείων τους, εκπροσωπώντας έτσι τα συμφέροντα των κορακιών και λεηλατών της πατρίδας τους, δηλαδή των μέντορων τους για τους γνωστούς πλέον σε όλους μας λόγους!

    
     Φίλοι μου, όντως αυτό που συνέβη ανήκει στον χώρο της φαντασίας! Δηλαδή, χρειαζόταν να έρθει στην Ελλάδα η κ. Νουί (αυτή που χαρακτηριστικά περιγράψαμε ως διώκτη κάθε δανειολήπτη της Ευρώπης), προκειμένου να επιβάλει μια ήδη δοθείσα εντολή, μια λύση ανεκτή για κάποιους που θα μπορούσαν να σώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και που αυτό αρνήθηκαν να το πράξουν Έλληνες!!!                                  
     Αυτοί οι συγκεκριμένοι προδότες που μας κυβερνούν και που μας πτώχευσαν μαζί με τους τραπεζίτες μας και όλους τους άλλους διαπλεκόμενους, όλοι αυτοί που μαζί γκρέμισαν τη πατρίδα τους και τον λαό τους!                                                                                  
     Τέλος, αν αυτό δεν καταδεικνύει όντως το επίπεδο τους και τις προθέσεις τους και δεν τους κατατάσσει στους χειρότερους εχθρούς του λαού μας ανάγοντας τους σε προδότες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα των εχθρών μας, τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς γι αυτούς και τι να τους προσάψει ως νοήμων πολίτης;                                                                                                                                             

    Λυπάμαι για όλα αυτά, ωστόσο, ο κάθε ένας από μας ας βγάλει τα συμπεράσματα του! Προσωπική μου άποψη είναι, ότι αυτοί οι ‘’άνθρωποι’’ δεν μπορούν να βρίσκονται πλέον σ’ αυτόν τον τόπο αποφασίζοντας για τις τύχες 10.000.000 Ελλήνων και για το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών!!!

 

  Β. Αναγνώστου

  Συγγραφέας- αρθρογράφος   
  
  www.manifesto.com.gr

© Copyright 2013 - 2024 21ος Αιώνας Το Μανιφέστο μιας σύγχρονης Κοινωνικής Επανάστασης!